Skip to content

Palenie i aromat mleka z piersi

1 miesiąc ago

334 words

Dzieci, których matki palą, mają zwiększone ryzyko palenia w okresie dojrzewania.1 Jednym z mechanizmów leżących u podstaw tej zależności może być wczesne poznanie smaków, ponieważ różne substancje smakowe przenoszone z diety matki na mleko matki mogą być wykrywane przez pielęgniarkę. 2 Ze względu na szeroki wachlarz naturalnych i dodanych smaków spotykanych w papierosach, 3 testowaliśmy, czy zapach i, w konsekwencji, zapach mleka ludzkiego jest zmieniony przez palenie.
Po wstrzymaniu palenia przez co najmniej 12 godzin, pięć kobiet w okresie laktacji wyrażało linię podstawową w przybliżeniu 15 ml mleka. Każda kobieta z kolei założyła jednorazowy fartuch laboratoryjny i rękawiczki, weszła do komory ze stali nierdzewnej o powierzchni 700 stóp3 (prędkość przepływu powietrza, 450 stóp na minutę [Acoustic Systems, Austin, Tex.]) I wypaliła jeden lub dwa papierosy jej regularna marka w ciągu 20 minut. Po zdjęciu płaszcza i rękawiczek umyła ręce bezzapachowym mydłem i wróciła do pokoju badań, gdzie dostarczyła dodatkowe próbki mleka (15 ml) 30 minut i 1, 2, 3 i 4 godziny po paleniu. Krótko po zebraniu ostatniej próbki panel sensoryczny siedmiu dorosłych ocenił zapach próbek mleka, aby określić, czy potrafią wykryć różnicę w zapachu jako funkcję palenia. W skrócie, wszystkie możliwe pary próbek (6 próbek wydajność 15 możliwych par) z każdej kobiety zostały przedstawione dwukrotnie, po jednej parze w przypadkowej kolejności, każdemu z paneli w zaślepiony sposób. Zawartość nikotyny w próbkach mleka była również analizowana za pomocą chromatografii gazowej (National Medical Services, Willow Grove, Pa.), Z pomiarem fosforu azotu.
Ryc. 1. Ryc. 1. Zawartość nikotyny w próbkach mleka otrzymanych na linii podstawowej i 30 minut oraz 1, 2, 3 i 4 godziny po wypaleniu jednego lub dwóch papierosów kobiety i procentu czasu Panelistów wybiera każdą próbkę jako pachnącą Więcej jak Papierosy lub Silniejsze niż inne próbki. Wyniki były jednoznaczne (ryc. 1). Uczestnicy panelu częściej identyfikowali próbki pobrane od kobiet po 30 minutach do godziny po paleniu jako pachnące silniej lub bardziej jak papierosy niż inne próbki (P <0,001). Dane te wyraźnie potwierdzają wcześniejsze doniesienia o tym, że mleko matki może być źródłem narażenia na nikotynę5 i pokazują, że zmiany zapachu mleka odpowiadają zmieniającym się stężeniom nikotyny. Odkrycia te stwarzają możliwość, że oprócz wpływu nikotyny na rozwijający się mózg, wczesne doświadczenia ze smakiem tytoniu w mleku matki (a być może nawet w płynie owodniowym) wpływają na prawdopodobieństwo, że narażone dzieci znajdą te smaki atrakcyjne w późniejszym życiu. . Nie sugerujemy, że kobiety karmiące piersią, które palą sporadycznie, powinny przestać karmić piersią. Jednak wiedza, że mleko matek, które palą, pachnie i może smakować jak papierosy, stanowi dodatkowy powód, aby unikać palenia.
Julie A. Mennella, Ph.D.
Gary K. Beauchamp, Ph.D.
Monell Chemical Senses Center, Filadelfia, PA 19104-3308
5 Referencje1. Osler M, Clausen J, Ibsen KK, Jensen G. Palenie przez matkę w dzieciństwie i zwiększone ryzyko palenia w młodym wieku dorosłym Int J Epidemiol 1995; 24: 710-714
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Mennella JA, Beauchamp GK. Ontogeneza ludzkiego postrzegania smaku. W: Beauchamp GK, Bartoshuk L, wyd. Podręcznik percepcji i poznania: smak i zapach. San Diego, Calif .: Academic Press, 1997: 199-221.
Google Scholar
3. Maybell H, Ernst R. Flavor fixatives. W: Kolekcja Brown and Williamson. Archiwum Galen II w zakresie kontroli wyrobów tytoniowych. Biblioteka i Centrum Zarządzania Wiedzą na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco. (Lub zobacz: http://galen.library.ucsf.edu/tobacco/docs/html/1301.01/1301.01.1. Html.)
Google Scholar
4. Mennella JA, Beauchamp GK. Przeniesienie alkoholu do mleka kobiecego – wpływ na smak i zachowanie niemowlęcia. N Engl J Med 1991; 325: 981-985
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Perlman HH, Dannenberg AM, Sokoloff N. Wydalanie nikotyny z mleka matki i moczu z palenia papierosów. JAMA 1942; 120: 1003-1009
Web of Science MedlineGoogle Scholar
(23)
[patrz też: przerzuty do kości, noni, diltiazem ]
[hasła pokrewne: polipektomia, porażenie piorunem, przerzuty do kości ]